9 Μαΐ 2011

Τέθηκε σε ισχύ ο νέος Νόμος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές



Ο νέος βουλγαρικός Νόμος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τέθηκε εν ισχύ στις 3 Μαΐου φέτος. Η υποχρέωση της Βουλγαρίας προς την ΕΕ είναι έως το 2020 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα να φτάσει το 16% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Μόνο για το 2010 όμως η Βουλγαρία υπερεκπλήρωσε τον στόχο της που ήταν 11%, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε το 15% της συνολικής ενέργειας. Γεγονός που σημαίνει ότι η Βουλγαρία είναι σε θέση να εκπλήρωση τον μακροπρόθεσμο στόχο της λίγα χρόνια νωρίτερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κοινή ενεργειακή στρατηγική για τις χώρες μέλη της ΕΕ έως το 2020, που έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 20%, την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας για τα νοικοκυριά με το ίδιο ποσοστό, καθώς και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας που πρέπει να οδηγήσει σε χαμηλότερη κατά 20% κατανάλωση ρεύματος.

Ο βασικός στόχος των ευρωπαϊκών οδηγιών συνδέεται με τις αλλαγές του κλίματος και την εγγύηση σταθερής ενέργειας για τους καταναλωτές. Για την σοβαρή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ μαρτυρούν και τα τελευταία στοιχεία της Ευρωστάτ, σύμφωνα με τα οποία το μερίδιο της πράσινης ενέργειας την τελευταία δεκαετία διπλασιάστηκε.

Συμμετέχοντας στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική η Βουλγαρία ανέλαβε την υποχρέωση να μειώσει τα αέρια θερμοκηπίου από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και τα παλιά μεταφορικά μέσα που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ορισμένες τροπολογίες στο Νόμο περί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όμως προκάλεσαν την δυσαρέσκεια των επενδυτών στην πράσινη ενέργεια στη Βουλγαρία. Μία από τις τροπολογίες αυτές είναι η προκαταβολική πληρωμή του τέλους για σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Σε συνέντευξη τύπου από τη Βουλγαρική ένωση αιολικής ενέργειας επεσήμαναν ορισμένες ατέλειες στο θεσμικό πλαίσιο του νέου νόμου: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές πρέπει εξολοκλήρου να προετοιμάσουν τις μελέτες τους και σε συνέχεια να μάθουν τις τιμές με τις οποίες θα πωλείται η ηλεκτρική ενέργεια", λέει ο κ. Σεμπαστιάν Νιότκλις, γενικός εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης. "Το πρόβλημα είναι ότι στο μεταξύ το κράτος έχει δικαίωμα να αλλάζει την τιμή χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς. Είναι δηλαδή σαν να καταθέσετε χρήματα στην τράπεζα για 12 χρόνια, ενώ η τράπεζα να σας πει το επιτόκιο σε ένα ή δύο χρόνια. Είναι κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει στην απόσυρση των σοβαρών επιχειρήσεων από την αγορά".

Ο κ. Κένετ Λέφκοβιτς, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης συμπληρώνει τα εξής: "Δεν έχουμε επιλογή μεταξύ της πράσινης ενέργειας και τις άλλες ενέργειες. Η Βουλγαρία έχει αναλάβει υποχρεώσεις στην ΕΕ για την επίτευξη ορισμένων στόχων σχετικά με την πράσινη ενέργεια. Η εκλογή είναι να αναπτύσσουμε την "πράσινη ενέργεια" ή να εισάγουμε από άλλες χώρες. Δεν είναι αλήθεια οι ισχυρισμοί ότι η αιολική ενέργεια θα οδηγήσει στη δραστική αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιθέτως, στο μέλλον θα γίνεται όλο και φθηνότερη επειδή η παραγωγή της αναπτύσσεται συγχρόνως με τις τεχνολογίες. Οι επενδύσεις σε αιολική ενέργεια τώρα είναι επενδύσεις στο μέλλον". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου