9 Μαΐ 2011

Το Σταροσέλ καλεί του επισκέπτες του να ακολουθήσουν τα βήματα των αρχαίων Οδρυσών



Το Σταροσέλ, στη Νότια Βουλγαρία ήδη υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες του για τη φετινή σαιζόν. Το χωριό είναι γνωστό όχι μόνο με τους θρακικούς τύμβους και τάφους, αλλά και με το κρασί και τα τουριστικά συγκροτήματά του.
Οι Θράκες της φυλής των Οδρυσών που κατοικούσαν πριν από πάνω από 2 χιλιετηρίδες την εύπορη αυτή γη, ήταν μεγάλοι οινοποιοί. Σήμερα οι απόγονοί τους συνεχίζουν την παράδοσή τους, παράγοντας κρασί σύμφωνα με τις παλιές τεχνολογίες. Εκτός από τα αμπέλια πλάι στο Σταροσέλ, υπάρχουν και εκτάσεις με ροδέλαιο, που προσδίδουν έντονο κυκλάμινο χρώμα στο γραφικό ντόπιο τοπίο.
Ως πριν από 10 χρόνια το Σταροσέλ δεν ήταν καλά γνωστό. Ένα γεγονός όμως έβγαλε στο φως το ήσυχο χωριό, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των ντόπιων κατοίκων. Το 2000 μια επιστημονική αποστολή με επικεφαλής τον αποθανόντα αρχαιολόγο Γκεόργκι Κίτοφ ανακαλύπτει κοντά στο Σταροσέλ το μεγαλύτερο γνωστό μέχρι τώρα θρακικό λατρευτικό συγκρότημα του 5ου αιώνα προ Χριστού. Το εύρημα χαρακτηρίζεται ως μοναδικό και θέτει το Σταροσέλ στο φως των προβολέων, προσηλώνοντας την προσοχή επιστημόνων, δημοσιογράφων και τουριστών.

Άνθρωποι από τη χώρα και το εξωτερικό έρχονται για να δουν με τα μάτια τους τον αρχαίο τύμβο, γνωστό στα βουλγαρικά ως «Τσέτινιοβα μογκίλα». Το συγκρότημα εντυπωσιάζει με τα επιβλητικά μεγέθη του, εμπνέοντας σεβασμό για το ένδοξο παρελθόν των προγόνων μας. Στην περιοχή του Σταροσέλ υπάρχουν και 9 άλλοι τύμβοι με μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, που ήδη ερευνήθηκαν από τους επιστήμονες.




Μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης τη ντόπια οιναποθήκη, η αίθουσα δοκιμών της οποίας, ή η λεγόμενη Ροτόντα, αποτελεί μεγεθυμένη, σκαμμένη στη γη αναπαράσταση του κοντινού τύμβου «Τσέτινιοβα μογκίλα». Δοκιμάζοντας τα ντόπια κρασιά θα αισθανθείτε σαν απόγονοι των Οδρυσών. Στην Ροτόντα γίνονται και πολύ ενδιαφέροντες επιδείξεις θρακικών τελετών και διάφορων θρησκευτικών τελετουργιών. Στο spa κέντρο του συγκροτήματος θα σας προσφέρουν ειδική, πολύ αποτελεσματική θεραπεία με κρασί από την περιοχή του Σταροσέλ για τη βελτίωση της διάθεσης.




Σαφάρι με τζιπ, ψάρεμα, μάζεμα βοτάνων, ρόδων και σταφυλιών, και άλλες ατραξιόν θα κάνουν πολύ ενδιαφέρουσες τις διακοπές σας στο Σταροσέλ. Το χωριό διαθέτει τρεις ξενώνες που κάθε Σαββατοκύριακο υποδέχονται τουρίστες. «Εδώ, όσον αφορά τον τουρισμό η οικονομική κρίση δεν είναι τόσο αισθητή όσο σε άλλα μέρη της χώρας», υποστηρίζει ο δήμαρχος του χωριού Ιβάν Ζούτεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 30 χιλιάδες άτομα επισκέφθηκαν το Σταροσέλ το 2010 και φέτος το ενδιαφέρον των τουριστών είναι ακόμη μεγαλύτερο.


Στην Ροτόντα γίνονται και πολύ ενδιαφέροντες επιδείξεις θρακικών τελετών και διάφορων θρησκευτικών τελετουργιών, φωτογραφία: Βενέτα Νικόλοβα
«Το μέλλον μας είναι προ πάντων ο πολιτιστικός και ο οινοτουρισμός. Καλούμε τους επισκέπτες μας να ακολουθήσουν τα βήματα των αρχαίων Οδρυσών και να περάσουν ανεπανάληπτες διακοπές», εξηγεί ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Προσφέρουμε ιππασία και κυνηγετικό τουρισμό. Μπορείτε να κυνηγάτε στην καρδιά του βουνού Σρέντνα Γκορά, και να βιώσετε μια αξέχαστη εμπειρία. Κάνουμε και επιδείξεις ντόπιων παραδόσεων και εθίμων της καθημερινής ζωής του ντόπιου πληθυσμού, αρχίζοντας από τη γιορτή του ρόδου στα τέλη του Μαΐου, την έναρξη του τρύγου τον Σεπτέμβριο, και το κλάδευμα της αμπέλου τον Φεβρουάριο. Όλες αυτές οι παραδόσεις, που μας κληρονόμησαν οι προγονοί μας, προσελκύουν τους τουρίστες, βυθίζοντάς τους στη μαγεία του Σταροσέλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου